Vacant(ie)

Als je vakantie hebt dan mag je ophouden met je dagelijks werk. Als je vacant wordt dan houdt de predikant wel op met werken in de gemeente, maar moet (of toch: mag?) de gemeente gewoon door.

Wanneer we dan zo spreken van “op eigen kracht” dan doe je de gemeente en Jezus Christus onnoemelijk te kort. Immers, in en door Zijn Geest werkt Hij constant in de gemeente. Is dat bepaald niet afhankelijk van een predikant. Die is niet meer of minder dan “een hulp die bij de gemeente past”.

Het is goed om te bemerken dat de gemeente op allerlei manieren in deze kracht de vacante periode in gaat. Dat de potentie er is om allerlei dingen in verantwoordelijkheid en uitvoering over te nemen. Persoonlijk moet ik u zeggen dat mij dat goed doet om dat op te merken. Geeft het mij het besef dat een (deze?) vacante periode heel goed, zelfs ten zegen kan zijn voor een gemeente. Om alles weer eens op een rijtje te zetten, zich eigen te maken. Dat laatste ook in de letterlijke zin van het woord.

ds. Pim Hogenbirk