Diaconale werkvakantie 2012

Het is inmiddels alweer november als u dit stukje leest. Betekent dit dat er t.a.v. de diaconale werkvakantie 2012 niets is gebeurd???… Niets is minder waar. Natuurlijk staat tijdens de zomervakantie periode alles op een wat lager pitje, maar in Oeganda zelf blijft de snelheid er inzitten.

Het bezoek van pr Israel met Kyalimpa, Cranimar en Grace, heeft op hen zelf en op de mensen die we hebben bezocht, diepe indruk achter gelaten. Te denken valt aan de dienst voor verstandelijk gehandicapten in Almkerk, die speciaal voor hen was georganiseerd. Hier werd na afloop wel een traantje weggepinkt van ontroering bij het dankwoord van pr Israel aan de leiding van deze groep. Fantastisch voor de Oegandezen om te zien hoe gehandicapten hier worden geaccepteerd. Maar ook ontroerend om een zwaar gehandicapte geld te zien geven voor de armen in Oeganda. Zo helpen de hulpbehoevenden de hulpbehoevenden! Maar ook het bezoek aan bijv. de regenboog school en de vrij evangelische kerk “de Ark” en andere instanties die het project van pr. Israel het hele jaar weer gesteund hebben was hartverwarmend. Voldaan, met vele aantekeningen en een geheugenkaart vol foto’s, moesten ze uiteindelijk weer terug naar Oeganda.

De diaconale werkvakantie groep die incl. leiding inmiddels uit 12 personen bestaat, heeft het teambuilding weekend inmiddels achter de rug. Iedereen heeft het erg naar zijn zin gehad, en hebben we elkaar wat beter leren kennen. Als groep willen we ons dan ook even voorstellen middels een foto. De deelnemers zijn: Remco Jansen, (uncle) Ben, Eva Koelink, Melanie v Dijk (achter Eva), Jessica Visser, Linda Oosterhuis, Evelien molengraaf, Mieke vd Ham, Linda du Buisson, (aunti) Christine, Rene Vink, Cornelieke de jong. De meesten kennen elkaar van de kerk en sommigen van school .

Tevens willen wij u er op attenderen dat we weer zijn begonnen aan onze Sinterklaas actie en kerstkransen actie. Omdat vorig jaar bleek dat de twee acties toch wel erg kort op elkaar vielen, hebben we besloten u één bestel formulier te geven voor zowel de Sint actie als de kerstkransen actie. De artikelen van de sint actie zullen uiteraard eerder geleverd worden  dan de kerstkransen. De actie is in volle gang en mogelijk bent u al gebeld. Mocht dat nog niet zijn gebeurd (misschien was u niet thuis) dan kunt u uw bestelling ook aan Ben of Christine doorgeven. Voor 1 November willen we de bestellingen graag binnen hebben.

Waar gaat het geld aan besteed worden?

De opbrengst gaat besteed worden aan de bouw van een vakschool. Zonder enige vakkennis komen de meeste kinderen alsnog in een kansloze situatie terecht waarbij ze thuis vaak zonder werk weer terug vallen in een armoedige leefomstandigheden. Deze school zal voor de jongeren, die naast de secondary school algemeen onderwijs volgen, kennis laten maken met de diverse beroepen waar men later werk in kan vinden in Oeganda. Gebleken is dat er dan vaak wel een baan wordt gevonden, en ze in hun eigen levensbehoefte kunnen voorzien.

Inmiddels worden er, naast het project, leraren verblijven gebouwd en een grotere watertank. Dit alles was nodig omdat de leraren onderdak nodig hebben om op het project te kunnen werken. Ook was de huidige wateropslag capaciteit onvoldoende om de enorme toeloop van studenten van water te voorzien om eten te koken en om zich te wassen.

Er worden flinke vorderingen gemaakt op het project. De salarissen van de leraren evenals het eten op school, kan betaald worden van het schoolgeld wat door de ouders wordt betaald. De groei van het project is ongekend hoog voor Oegandese begrippen. Maar ook wij staan soms met verbazing te kijken naar de laatste vorderingen.  Als dan de locale inwoners zeggen :”we willen niet meer terug naar vroeger”, begrijp je dat er voor hen al veel is veranderd. Maar daar hebben we wel de hulp van u bij nodig. En er moet nog veel gebeuren. Zo staan we weer voor nieuwe uitdagingen na de explosieve groei van leerlingen. De keuken waar de kinderen hun eten uit krijgen is echt niet van deze tijd. Vooral de capaciteit is een probleem. Een maaltijd voor ruim 300 leerlingen heb je niet zomaar klaar staan. Als dit contact blaadje uitkomt zitten we in Oeganda. In het contact van december zullen we u weer over ons bezoek informeren.

Ben en Christine
Stichting Twawebwa