Zomertijd

Zondag 25 maart is het weer zover: de klok wordt een uur vooruit gezet vanwege de zomertijd.

In 1977 werd in ons land de zomertijd opnieuw ingevoerd. Tot 1980 volgde Nederland daarbij een eigen schema, maar sinds 1981 wordt het schema van de Europese Unie gevolgd. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten momenteel tweemaal per jaar de klok.