De vernieuwde site van onze gemeente ging vorig jaar op 20 juni on-line. Het is leuk om terug te kijken. Hoeveel bezoekers kregen we? Waar kwamen die vandaan? Wat zochten ze? En vooral, heeft de site ons als gemeente geholpen om ons doel te bereiken: kerk zijn in deze wereld.

Om precies te kunnen vertellen hoeveel bezoekers we op de site hebben gehad moeten we beginnen op 17 augustus 2011: de datum dat we een teller op de site installeerden om het aantal bezoekers bij te kunnen houden. Vanaf die datum kunnen we de bovenstaande vragen dus beantwoorden:

• Sinds 17 augustus 2011 werd de site 7243 keer bezocht
  • In totaal waren dat 3251 unieke bezoekers
  • Er werden in totaal 20199 pagina’s bekeken
  • Gemiddeld bekijkt men 2,9 pagina’s per bezoek
  • De duur van een bezoek aan de site is gemiddeld genomen 2,49 minuten
  • Gemiddeld genomen worden er per dag 57 pagina’s bezocht
  • Het drukst was het op 22 juli 2012: de dag dat we bekend moesten maken dat ds. Den Hertog bedankt had voor het beroep naar Gorinchem. Op die dag werden er 374 pagina’s bekeken
  • De drukste maand was juni 2012, die maand werden er 2725 pagina’s bekeken

Wat al die bezoekers op de site zochten is niet eenvoudig te beantwoorden. Onderstaand plaatje laat zien hoe de bezoekers door de site heen stappen:

Het plaatje laat zien dat vrijwel alle bezoekers op de homepage binnenkomen. Dat is daarmee meteen de meest bezochte pagina. Goed om te zien is dat de pagina’s met de opnamen van de diensten en de pagina’s waarop de liturgiën van de diensten staan daarna het hoogste scoren (2676 bezoeken). Andere pagina’s die vaak bezocht worden zijn de nieuwspagina’s met daarin natuurlijk veel bezoeken op de pagina’s over het beroepingswerk.

Het is ook interessant om te kijken waar alle bezoekers vandaan kwamen:

• Niet verrassend is dat 7062 bezoeken uit Nederland kwamen
  • Met stip op de tweede plaats staat Brazilië met 26 bezoeken
  • 3de: Verenigde Staten – 18 bezoeken
  • 4de: Duitsland: 14 bezoeken
  • 5de: België – 13 bezoeken
  • In totaal kwamen de bezoekers van de site uit 42 (!) landen

Ook binnen Nederland kunnen we zien waar de bezoekers vandaan kwamen:

• Zuid-Holland staat met 3558 bezoeken op de 1ste plaats
  • 2de: Gelderland – 1197 bezoeken
  • 3de: Noord-Holland – 840 bezoeken
  • 4de: Utrecht – 493 bezoeken
  • 5de: Noord-Brabant – 371 bezoeken
  • Hekkensluiter (12de): Limburg – 21 bezoeken

Tenslotte nog wat technische gegevens voor de liefhebbers:

• 60,4% van de bezoekers gebruikte Internet Explorer
  • 16,9% Google Chrome
  • 10,6% Firefox
  • 9,0% Safari
  • 1,7% Android

Meest belangrijke vraag bij al deze gegevens blijft natuurlijk de vraag of dit alles ons heeft geholpen om onze taak in deze wereld beter uit te voeren. Kijkend naar het grote aantal bezoekers lijkt het dat we die vraag positief mogen beantwoorden. Maar beter is het wellicht om ook hierin het oordeel aan onze Here over te laten. Wij mogen dankbaar zijn dat we de gaven kregen om op deze manier een klein beetje bij te dragen aan de verspreiding van Gods Woord in deze wereld. Wij bidden of God ook dit werk wil zegenen.