Holocaust Herdenking Gorinchem

Wereldwijd wordt eind januari Holocaust Memorial Day gehouden, waarbij de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 de aanleiding vormt. In Nederland vindt dit jaarlijks op de laatste zondag van januari plaats in Amsterdam, en sinds 2014 ook in Gorinchem.

Ook het weer sterk oplevend antisemitisme, roept ons op om waakzaam te zijn, opdat deze tragedie zich niet herhaalt, want de geschiedenis leert helaas, dat de mens maar weinig leert van de geschiedenis.

De werkgroep Holocaust Memorial Day Gorinchem nodigt u van harte uit om deel te nemen aan deze Holocaust herdenking op 31 januari in Gorinchem. Vanuit Gorinchem werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, 70 Joodse stadsgenoten –in de leeftijd van 4 tot 80 jaar- weggevoerd en omgebracht.

Vanaf 13.30 uur is het stadhuis open, waar men zich verzamelt voor de Stille Tocht die om 14.00 uur vertrekt naar het Joodse monument aan het Melkpad. Waarnemend burgemeester Veldhuyzen en opperrabbijn Jacobs zullen hier spreken. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Marcel van der Poel.

Aan het eind van de bijeenkomst zal er gelegenheid zijn om kransen en bloemen neer te leggen.